Mooie liedjes (1): Nature Boy
Een langharige hippie op een racefiets? In de jaren zestig geen vreemd verschijnsel, maar in de jaren veertig? In Amerika?

Dit is het verhaal van eden ahbez, die zijn naam zonder hoofdletters schreef, want dat mochten alleen de goden. Die in een grot aan het Californische strand woonde en alleen noten en verse vruchten at. Die zijn lange haar waste in de oceaan en 'the hermit' en 'the yogi' werd genoemd. Die één wilde worden met de goddelijke natuur. Die op sandalen door het Amerikaanse land wandelde, soms maanden achtereen. Die een liedje schreef over de Nature Boy die hij zelf was. Een liedje met de volgende tekst:

There was a boy
A very strange, enchanted boy
They say he wandered very far
Very far over land and sea
A little shy and sad of eye
But very wise was he.
And then one day
A magic day he passed my way
And while we spoke of many things
Fools and kings
This he said to me:
The greatest thing you'll ever learn
Is just to love
And be loved in return

Prachtig gewoon en nog mooier met de melodie erbij. Op een avond in 1947 stond Ahbez bij de artiestenuitgang van een theater in New York de grootste artiest van die tijd, Nat King Cole op te wachten. 'Mr. Cole I got a great song for you.' Vreemde man met baard en lang haar, in lompen gehuld en met sandalen aan de voeten. Na zijn liedje aan de zanger overhandigd te hebben verdween hij zonder adres of telefoonnummer achter te laten. King Cole nam het nummer op en had er een nummer 1-hit mee. Vervolgens nam ook Frank Sinatra het op, en daarna Al Jolson en Sarah Vaughan, en Etta James, en Bobby Darin, en James Brown, en George Benson, en Victoria Williams, en pas nog David Bowie voor de soundtrack van de film Moulin Rouge, in twee verschillende versies. Met zijn levenswijze kon Ahbez tot zijn oude dag onbezorgd leven van de opbrengst van dit ene liedje. Het werd een lang leven. Hij stierf in 1995 op 86-jarige leeftijd na door een auto te zijn geschept. De lijkschouwer verklaarde dat hij het lichaam had van een goed geconserveerde vijftiger. Hij deed nog elke dag veertig push-ups. Tegen een politieagent die hem ooit met zijn racefiets liet stoppen vanwege zijn vreemde uiterlijk had hij gezegd: 'Mijnheer agent, ik zie er gek uit, maar ben het niet, andere mensen zien er niet gek uit, maar zijn het wel.' Er bestaat van deze eerste hippie na Jezus Christus een cd getiteld Eden's Island, opgenomen in 1960 met orkest en achtergrondzangeressen, waarop hij niet zingt maar declameert. Maar een nummer zo onsterfelijk mooi als Nature Boy staat er niet op.