Ambo|Anthos uitgevers
Luxe paperback 176 blz.
ca. € 16.95
ISBN 9789026324086
Mei 2011

'A Hard Rain's A-Gonna Fall' Hoogtepunt van het tweede album, The *Freewheelin' Bob Dylan. De koude oorlog, de nucleaire wapenwedloop en de Cuba-crisis zorgden voor een klimaat van angst. Dylan wist er poëzie van te maken en een onheilspellende, om niet te zeggen apocalyptische sfeer op te roepen. Het stug-repeterende ritme hakte de profetische boodschap erin. 'Ik was bang dat er weinig tijd meer was, dus ik heb alles in één lied gestopt,' meldde hij zelf in zijn hoestekst. De melodie was, volgens een traditioneel folkprocedé afgeleid van een oude Angelsaksische ballade: 'Lord Randall'.

Abraham 'God said to Abraham: "Kill me a son"' luidt de openingsregel van '*Highway 61 Revisited', van het gelijknamige, zesde Dylan-album uit 1965. Een van de vele Bijbelse verwijzingen in zijn oeuvre. Abraham *Zimmerman was de naam van Bobs vader, die in *Hibbing, Minnesota een winkel had in huishoudelijke apparaten. Zelf zag Bob Abraham in 1991. Hij was toen aan zijn *Never Ending Tour bezig, en zou die avond in Buenos Aires optreden, maar die Zuid-Amerikaanse tournee werd afgelast. Loudon *Wainwright III schreef bij die gelegenheid zijn ode 'Talking New Bob Dylan' en Gene Clark (zie The Byrds) stierf op Bobs vijftigste geboortedag op zesenveertigjarige leeftijd aan een hartaanval.

'Absolutely Sweet Marie' In maart 1966 in Nashville opgenomen voor wat het dubbelalbum *Blonde On Blonde zou worden. Een vrolijk, up-tempo rocknummer vol milde zelfspot in de trant van: 'Well, anybody can be just like me, obviously/ But then, now again, not too many can be like you, fortunately.' Maar de meest aangehaalde regel uit deze opwindende rocker blijft: 'But to live outside the law, you must be honest.' Dylan toonde zich hier een rock-'n-roller in hart en ziel. Topcover: Jason and the Scorchers.

Academy Award Beter bekend als: Oscar. De belangrijkste filmprijs ter wereld. In 2000 ontving Dylan een Oscar voor 'Things Have Changed' in de categorie 'Beste oorspronkelijke filmsong'. De film in kwestie was *Wonder Boys. Dylan neemt zijn Oscarbeeldje altijd mee op tournee. Het staat bij elk optreden op het podium, met een lampje erboven!