Brave New Books
186 pagina's
Ä 17,50
ISBN :9789402127003
januari 2015

Cowboy Ballads
Vanuit het Wilde Westen komen de eerste cowboy ballads tot ons, waarin de avonturen van de buffeldrijvers en pelsjagers worden bezongen. Na een dag hard werken verzamelen de cowboys zich in de late uurtjes rond het kampvuur om te drinken en te zingen. Er is ook altijd wel een banjo of gitaar te vinden voor de begeleiding. In de songs wordt vaak de verhalende liedvorm gehanteerd, terwijl de melodieŽn afkomstig zijn van traditionele Schotse en Ierse ballades. Ze zijn rond de eeuwwisseling verzameld door John A. Lomax en in 1910 in boekvorm uitgegeven. Zij vormden een belangrijke bron van inspiratie voor folkies als Woody Guthrie en na hem ook voor Amerikaanse singer-songwriters als Bob Dylan, Rambling Jack Elliott, Tom Russell e.a.

N.B. Folkzanger Cisco Houston brengt in 1952 de elpee Cowboy Ballads uit op Folkways Records. Compilatie: Greatest Cowboy Songs Ever (Warner, 1998).

Buffalo Skinners
De cowboy ballad Buffalo Skinners is tot ver in de moderne tijd gezongen. Volgens John Lomax dateert dit lied uit de tijd vlak na het einde van de Amerikaanse burgeroorlog in 1865 (de song zelf spreekt in bepaalde versies van 'the year of seventy-three'). Er wordt hierin het waar gebeurde verhaal verteld van een groep buffeljagers die door een huidenverkoper genaamd Crego in Jacksboro, Texas, wordt ingehuurd om voor hem te jagen. Als de zware, gevaarlijke klus is geklaard weigert deze Crego de jagers te betalen, waarop zij het recht in eigen hand nemen, de man neerschieten en met de buit de heuvels van Mexico invluchten. Lomax noteert 21 verschillende versies van dit lied, waarvan de melodie ontleend schijnt te zijn aan een traditioneel houthakkerslied uit Maine, getiteld Canaday I-O. De oudste plaatversie is van John Lomax zelf op het Library Of Congress-album Cowboy Songs, Ballads And Cattle Calls From Texas. Die versie is a-capella. De oudste mij bekende versie met gitaar is die van Woody Guthrie en Bob Dylan zingt het o.a. in 1961 ten huize van Bob en Sid Gleason en zes jaar later op de Basement Tapes, getuige opnames die in 2014 eindelijk het officiŽle daglicht zien: The Bootleg Series Vol. 11, The Basement Tapes Complete.
Gebruik maken van bestaande melodieŽn bij het schrijven van nieuwe nummers, een oud gebruik in folk-kringen, wordt door Guthrie zelf met grote regelmaat toegepast. Op die manier zijn al eeuwen melodieŽn van de ene generatie aan de andere doorgegeven. Van veel traditionele folksongs doen dan ook meerdere versies de ronde, vaak onder uiteenlopende titels. Zo staat Buffalo Skinners ook bekend onder de titels Trail Of The Buffalo, Range Of The Buffalo en Down In Mexico. Tevens wordt de melodie van het lied vaak op haar beurt 'geleend' voor weer nieuwe folksongs.

N.B. Een opmerkelijke, vrij recente versie van Buffalo Skinners heet Mexico en staat op naam van Beck [Te vinden als bonus-track op de Australische Mellow Gold-CD]. Hij heeft er echter een al dan niet autobiografisch verhaal van gemaakt over een jongeman die een baantje heeft bij een Mac Donald's Drive-in restaurant, ontslagen wordt en net als de buffeljagers ruim een eeuw geleden wraak neemt op zijn baas en naar Mexico vlucht. Mede door de droogkomische vertolking werkt deze versie enorm op de lachspieren, zonder echter de oorspronkelijke betekenis wezenlijk aan te tasten. Deze oude cowboy ballad is bij Beck een moderne outlaw ballad geworden.